OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ

05.12.2021 195

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ

Erken çocukluk dönemi dediğimiz 0-6 yaş aralığını kapsayan, insan gelişiminin çoğunun tamamlandığı bir dönemdir. Erken çocukluk dönemi, insan gelişiminin başlangıç noktasıdır. Okul öncesi eğitim, çocuğun gelişim alanlarını destekleyerek yetişkinlik döneminde daha üretici ve verimli olmasına ve var olan potansiyelini ortaya daha kolay bir şekilde çıkarmasına yani kendisini keşfetmesine olanak sağlar. Yapılan birçok araştırmaya göre, okul öncesi eğitim alan çocukların okul başarılarının ve okul devamlılıklarının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Okul öncesi dönem, çocukların zihinsel ve ruhsal gelişimindeki en önemli evredir.

0-6 yaş dönemindeki çocuk;

️Yaşaması ve yaşama mutlu, umutlu bakabilmesi için gereken sevgiyi öğreniyor.

️İleride kendisine başarı getirecek çok önemli bir şeyi; özgüveni kazanıyor.

️Yaşamın her döneminde kendisine yardımcı olacak yeteneklerini keşfediyor.

️Kendi yaşıtları ile birlikte olmasını sağlayan paylaşma yeteneğini geliştiriyor.

️Saldırgan ya da içedönük olmak yerine kendini ifade edebilmeyi öğreniyor.

️Tüm yaşamı boyunca en çok ihtiyaç duyacağı sağlıklı iletişim kurma becerisini geliştiriyor. Okul öncesi eğitim de bu ihtiyaçların hepsini çocuğa eksiksiz olarak kazandırmayı hedefliyor.